Üç boyutlu tasarım ile üç boyutlu çizimi yapılan bir cisme genişlik, uzunluk ve derinlik hissi kazandırılır ve ışık ve gölge yardımıyla gerçek hayattakine çok benzer bir görüntü oluşması sağlanır. Bu şekilde beyin bu görüntüyü üç boyutlu olarak algılar ve böylece sözlü anlatımla izahı zor olan düşünceler gözle görülür ve anlaşılması kolay bir hal alır.
Mimarlık sektöründe tasarıma esas olan unsur yapıdır ve tasarlanacak olan en basit bir yapı maliyeti bile tasarım sektörünün ürünleri olan elbise, mobilya, tüketim malzemesi ve benzeri gibi diğer unsurlarla kıyaslandığında oldukça yüksektir. Maliyeti yüksek olan yapının bitmiş halini, henüz yapı ortada yokken görebilmek, sanal gerçeklik sayesinde mümkündür ve oldukça ekonomiktir. Bu imkanı kullanan yapı üreticisi, üretmek istediği yapının sanal gerçek bir modelini oluşturtur ve bu model üzerinde çalışma yaparak yapıya ait ölçü, renk, görünüm, kullanım, estetik gibi önemli hususlarla ilgili gözle görülen üç boyutlu bir model üzerinden karar verme fırsatını yakalar. Bu model üzerinde aklına gelen tüm alternatifleri deneyerek yapı fonksiyonları için en uygun çözüme karar verir ve modele son şeklini verdirtir. Böylelikle söz konusu olan yapı çok daha iyi tasarlanmış ve tüm fonksiyonlarıyla planlanmış bir yapı haline gelir.
Üç boyutlu tasarımın mimarideki bazı uygulama alanları şunlardır;
- Her türlü yapı dış mekan tasarımı
- Her türlü iç mekan tasarımı
- Her türlü iç ve dış mekan animasyonu
- Dekorasyon işleri
- Konut ya da iş merkezi tasarımları
- Otel tasarımları
- Kent planları
- Peyzaj tasarımları
Üç boyutlu tasarımın mimari dışındaki bazı uygulama alanları şunlardır;
- Her türlü ticari ürün tasarımı
- Mobilya tasarımları
- Fuar stand tasarımı
- Ürün stand tasarımı
Üç boyutlu tasarım için yaygın olarak kullanılan bilgisayar programları şunlardır;
- 3d Studio Max (3d Max)
- Maya
- LightWave
- SoftImageXS
3 BOYUT NEDİR, 3. BOYUT NEYE YARAR? |
Üç boyut kavramını anlayabilmek için öncelikle tek boyut ve iki boyut kavramlarını anlamak gerekir. Tek boyut bir noktayı ifade eder. İki boyut ise uzunluk ve genişlik diye ya da en ve boy diye ifade edebileceğimiz iki ayrı boyutu olan anlamına gelir. Örneğin kare, üçgen, daire ve dikdörtgen iki boyutlu cisimlerdir. İngilizcede iki boyut 2D ( Two dimension) diye ifade edilir. Tek boyut ve iki boyut pek çok alanda, örneğin teknik çizimlerde, matematikte, mühendislik alanlarında, haritacılıkta kullanılır. İki boyutun ifade edilebilmesi için iki boyutlu koordinat sistemi vardır ve bu sistemde en ve boy x ve y eksenleriyle ifade edilir. Haritacılık alanında ve GPS sistemlerinde kullanılan koordinat sistemi iki boyutlu koordinat sistemine bir örnektir. Üç boyut günümüzde mimaride, mühendislikte, tıbbi alanlarda, bilgisayar oyunlarında, filmlerde ve daha pek çok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. İki boyutla ifade edilmesi zor olan pek çok konu üçüncü boyutun devreye girmesiyle kolay izah edilebilir bir hal alır. Örneğin aşağıdaki resimde üç boyutlu olarak çizilmiş olan otomobili hareket ettirmek, çeşitli açılardan bakmak ve görüntüler oluşturmak mümkündür.
Günümüzün gelişen teknolojik imkanları artık 3 boyut kavramını aşarak 4 boyut kavramını ortaya koymaktadır. Üç boyuta ilave olan dördüncü boyut ise zamandır. Dört boyuta örnek olarak üç boyutlu animasyonalar örnek verilebilir. |